5 lessen die je van je kinderen kan leren

Gepubliceerd op 16 oktober 2019 om 20:39

Kinderen dragen ons vaak de spiegels aan van de delen in onszelf waar we moeite mee hebben. Niet dat we ons daar bewust van zijn en door hebben hoe we dat doen. Juist om die blinde vlekken inzichtelijk te maken hebben kinderen de kunst ontworpen ons te laten zien waar we kunnen leren. Er bestaat niets anders zo eerlijk en oprecht als een kind. Als we naar ze luisteren zonder te oordelen gaat er een wereld voor ons open.

Dit zijn de 5 lessen

𝟏. 𝐉𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐭 𝐠𝐨𝐞𝐝 𝐳𝐨𝐚𝐥𝐬 𝐣𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐭
𝘖𝘩 𝘸𝘢𝘵 𝘻𝘪𝘦𝘵 𝘮𝘪𝘫𝘯 𝘩𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘳 𝘶𝘪𝘵? 𝘖𝘩 𝘪𝘬 𝘮𝘰𝘦𝘵 𝘸𝘦𝘦𝘳 𝘴𝘱𝘰𝘳𝘵𝘦𝘯 𝘸𝘢𝘯𝘵 𝘪𝘬 𝘣𝘦𝘨𝘪𝘯 𝘸𝘦𝘦𝘳 𝘥𝘪𝘬 𝘵𝘦 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯. 𝘖𝘩 𝘮𝘢𝘯 𝘪𝘬 𝘩𝘦𝘣 𝘦𝘤𝘩𝘵 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦 𝘬𝘭𝘦𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘯𝘰𝘥𝘪𝘨; 𝘐𝘬 𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘸𝘦𝘭 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘭𝘰𝘦𝘣𝘦𝘳!

Herken je deze oordelen of heb je gelijksoortige oordelen ? Voor je kids maakt het niets uit of je haar op half 7 zit, of je naar knoflook stinkt of je vreselijk moe bent.

Kinderen accepteren je volledig zoals je bent omdat ze 𝑷𝑼𝑼𝑹 zijn. De liefde die ze geven is onvoorwaardelijk. Het hoeft niet groot en meeslepend te zijn. Zolang je maar bent zoals je bent! Alles is goed.

𝟐.𝐀𝐜𝐜𝐞𝐩𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐤𝐚𝐧 𝐣𝐞 𝐥𝐞𝐫𝐞𝐧
Als ik naar mijn kinderen kijk zijn het meesters in leven in het nu. Het leraren in accepteren zoals iets is. Uiteraard worden ze net als ieder ander kind soms driftig als ze hun zin niet krijgen. Maar de volgende dag weten ze niet meer waar ze gisteren nog zo'n drama van maakte. Wat een kunst hé!

𝟑. 𝐋𝐞𝐞𝐟 𝐢𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭
Kinderen maken zich niet te veel zorgen. Ze bekijken het leven per dag. Voor mij is het een van mijn grootste voorbeelden op dit gebied.
Iedereen weet dat het geen nut heeft je zorgen te maken.
Maar hoeveel mensen lukt het daadwerkelijk?
Hoe vaak zeg je tegen jezelf; "𝘖𝘬é 𝘭𝘢𝘢𝘵 𝘭𝘰𝘴 𝘸𝘢𝘯𝘵 𝘩𝘦𝘵 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝐍𝐔 𝘩𝘦𝘭𝘦𝘮𝘢𝘢𝘭 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘯 𝘮𝘦 𝘩𝘪𝘦𝘳 𝘥𝘳𝘶𝘬 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘦 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯?".

𝟒. 𝐊𝐰𝐞𝐭𝐬𝐛𝐚𝐚𝐫 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐢𝐬 𝐨𝐤é
Oh wat zijn we er goed in! Ons groot te houden en onze tranen in te slikken.'𝘖𝘩 𝘫𝘦𝘦 𝘢𝘭𝘴 𝘫𝘦 𝘬𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘳𝘪𝘦𝘵𝘪𝘨 𝘣𝘦𝘯𝘵? 𝘋𝘢𝘵 𝘬𝘢𝘯 𝘵𝘰𝘤𝘩 𝘯𝘪𝘦𝘵?

We willen graag vrolijke supermama's zijn. Maar wat verwachten we van kinderen? Zijn we voor hun net zo streng als voor onszelf?

Een kind geeft precies aan waarom hij of zij zich rot voelt. Kinderen voelen alles aan, dus ook als je heel verdrietig bent. Een mama die haar rug recht houdt terwijl ze haar tranen probeert te bedwingen werkt verwarrend.

Geef jezelf de ruimte om kwetsbaar te zijn. Zorg dat datgene wat je uitzend overeenkomt met je ware gevoel.

𝟓. 𝐆𝐫𝐞𝐧𝐳𝐞𝐧 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐠𝐨𝐞𝐝
Ik kom regelmatig ouders tegen die het lastig vinden grenzen aan te geven. Het feit dat hun kind gevoelig is wordt soms als argument gebruikt. Het aangeven van je grenzen linkt aan het stuk bij regel 4. Jouw kind voelt ook in dit geval heel goed aan wat je wel en niet wil.

Dat je toegeeft wanneer je je grenzen zou moeten bewaken komt niet krachtig over. Met als gevoel dat het de volgende keer nog lastiger wordt. Ieder kind heeft baat bij grenzen. Vooral b.v. nieuwetijdskinderen met een sterke eigen wil. Kinderen met een sterke wil kijken op tegen ouders die goed weten wat ze willen en dit durven te bewaken. Een natuurlijk gezag dus!

De spiegel die kinderen mij vaak geven is; "Waarom zou ik naar mama luisteren als ze niet naar zichzelf luisterd?"

𝑻𝒐𝒕 𝒔𝒍𝒐𝒕: Vergeef jezelf als je een slechte dag hebt. Je kinderen zijn het vaak zo weer vergeten. Ga er een dagje tussenuit, zorg dat je oplaad, neem tijd om te genieten. Ouders die goed voor zichzelf zorgen hebben alle energie om er voor hun kinderen te zijn.

Een hele fijne zondag.

Liefs

❤️

Barbara

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.